Direktlänk till inlägg 6 februari 2009

Patienten i focus????!!! Vart Är Vården på Väg??

Av eva-lena - 6 februari 2009 12:22

Skickades hem från sjukhus dog!
En mycket tragisk historia att läsa. Svårt att veta vad som hänt. Verkade patienten friskare än han var och en felbedömning gjordes.... Men så tråkigt att det händer.

Kan det vara pga av alla besparingar och neddragningar som sådana här saker händer... Har ju själv arbetat inom vården i över 30 år och sett på resans gång vilken stress och hur det påverkar oss alla som arbetar.

Jag är nu Distriktssköterska och själv ett "offer" på mycket nära håll, när Landstinget återigen skall dra åt svångremmen och stora besparingar skall göras!!! Det är som jag sa, inte första gången jag är med om det..... en trist repris som ideligen återkommer .. ungefär som alla tråkiga repriser som sänds på SvT.

Det ligger till så här, att alla besök till vården skall centraliseras.
Därför är nu beslutat att 3 st DSK-Mottagningar skall läggas ner och förläggas inne i Centralorten Säter på Säters Vårdcentral som vi tillhör.

Jag arbetar i StoraSkedvi på vår DSK-Mottagning där. Vi är 3 st Distriktssköterskor och 1 Undersköterska. Vi har en mycket nära och fin kontakt med patienterna och förmedlar massor av läkarkontakter samt bokar och ordnar att pt får komma till Läkarstation i Säter.
Så vi blir på så sätt en förlängd arm och en förenkling för patienten, mestadels äldre, att få en bra och säker vård. Givetvis inbegrips de unga då vi har BVC också.

Men nu i dagarna har Landstingets politiker beslutat att 3 st DistriktssköterskeMottagningar skall läggas ned och centreras till Vårdcentralen inne i Säter.

Vilket betyder att patienten får åka minst 2 mil för att få mina tjänster. Det blir minst 2 mil eftersom majoriteten bor ute på landsbygden, Stora Skedvis s kyrkby, där vi finns är den centrala punkten med affär och bank och skola & än så länge Distriktssköterskemottagning.

Kommunikationerna  till Säter är mycket små, det finns skolbuss som går ett par ggr per dag, alla vardagar förutom skollov. Kommer man väl in till Säters centrum så måste du där byta buss och åka ytterligare ca 3km för att komma till Säters välkända Sjukhus område där Vårdcentralen/läkarstation finns och som nu skall bli knutpunkten för alla boende i Säters kommun…..

För att komma till mig och få mina tjänster på DSK-Mottagningen kan således ta en hel dag i anspråk för att få ett sår omlagt, ett Blodtryck taget, hälsoråd, diabeteskontroll, provtagning av alla de slag, samt en vanlig kontroll på BVC.
Det blir ju helt orimligt förstår ju vem som helst. Hur skall de äldre ens kunna ta sig, som ändå har svårt att röra sig, och idag även har det svårt att komma till mig på mottagningen fast jag nu finns endast någon/några kilometer från dem.

Ja besparingarna har vi DSK redan fått känna av…. Vi har nämligen fått hårda restriktiv om vi skall göra hembesök som ofta ingår i vår proffesion. NEJ nu skall de patienterna & de äldre inte ens ta det för givet. Nu, är reglementet så att om : pt ej kan åka färdtjänst,eller få skjuts till Mottagningen, då oftast av någon vän eller anhörig, så får jag i undantagsfall efter noggrann övervägning, göra ett hembesök. Så mitt traditionella arb sätt har förändrats i stor grad på besparingarna. Ja, jag kan dra upp hur många exempel som helst, då de äldre blir lidande av alla besparingar i vården.

Så nu skall även närheten till Distriktssköterskan tas bort och alla får lov att att åka miltals för att få våra vårdtjänster.
Är det det som kallas att vården skall vara tillgänglig för alla och sätta patienten i focus och basera vården efter dess behov……………………………………….

Det har varit stora protester från alla som bor här, det har skrivits protestlistor, hållts stormöten!
Men detta har föga hjälpt att påverka beslutet om nedläggning av 3 st utlokaliserade DistriktssköterskeMottagningar.

Patienten /Människan i focus gäller inte om man bor utanför Städer eller Centralorter.
NEJ!
Hur kan jag tro det att det skulle hjälpa med alla protester från folket när inte ens stödet finns från Läkare på Vårdcentralen som tycker:

“Har man flyttat till landsbygden får man skylla sig själv”

( ska man säga det till de som idag är över 80 år och bott där i hela sitt liv????????)

Vår Verksamhetschef som också är läkare på Säters vårdcentral.
Hon uttalar sig med ett leende på läpparna  på ett informations/personalmöte för 1 månad sedan :

 “De där  rika Skedvi Bönderna, har nog minsann råd att ta sig hit till Säter”

Ja, den där vackra ideologin om Patienten i focus, och en värdig människosyn, gäller kanske endast om du bor i Städer eller åtminstone en Central ort……..

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av eva-lena - 26 mars 2009 11:07

          DAGENS GÅVA      Dagen ger dig en gåva. Den ger dig tjugofyra timmar, att använda så meningsfullt som möjligt. Låt denna dag ge dig insikt, om den fantastiska styrka du har inom dig. Låt lugn och ro infinna sig när dagen är slu...

Av eva-lena - 9 mars 2009 20:24

MÖNSTER PÅ DENNA LÄTTVIRKADE OCH MYCKET ANVÄNDBARA TREKANTSSJAL! MÖNSTER: Lägg upp med virknål nr 8 151 luftmaskor, lm i fortsättningen. Vänd och virka 1 fm maska i varje lm, varvet ut. Vänd med *7 lm, hoppa över 4 fm, och 1 fm i den 5:e fm från nå...

Av eva-lena - 4 mars 2009 07:15

        Att våga ta risker Att skratta är att riskera att framstå som en dumbom. Att gråta är att riskera att bli kallad sentimental. Att söka kontakt med en annan människa är att riskera att bli engagerad. Att visa sina känslor är att ri...

Av eva-lena - 24 februari 2009 10:41

"Pyret" v 12. Farmor igen, 1:a bilden. Fick denna bild via mms från en av mina söner, på deras lilla Pyre *L*     ...

Av eva-lena - 21 februari 2009 20:26

  Trodde väl aldrig att något kunde kännas så här!!!! Fasiken också......    JAG!!!! ÄR ju alltid den starka... Glada.... Duktiga...... ÄR JU klarar mig alltid & Kan Själv typen................ Ledsen alla,  om era illusioner om mig fallerat.......

Presentation

Omröstning

Vad är viktigast för att du ska må bra?
 Trygghet
 Spänning
 Att ha roligt
 Pengar
 Kärlek

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards